آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز_ تشخیص_ درمان


آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز یک اختلال رحمی‌ست که در طی آن بافتی مشابه بافت داخلی رحم شما، شروع به رشد در خارج از رحم می‌کند. به‌همین‌ علت، ممکنه تخمدان‌ها ، لوله‌های فالوپ و بافت پوشاننده لگن را هم درگیر کند. البته به ندرت بافتی شبیه به آندومتر در خارج از ناحیه‌ای که اندام‌های لگن در آن قرار دارند، پیدا می‌شود.

در طی آندومتریوز، بافت خارج شده نیز با هر چرخه قاعدگی دچار تجزیه می‌شود. به‌همین‌دلیل خانم‌های مبتلا به این بیماری، خونریزی‌های شدیدی را در دوران پریودی تجربه می‌کنند.

نفوذ آندومتر به بافت پوشاننده لگن می‌تواند باعث چسبیدن بافت‌ها و اندام‌های لگن به یکدیگر شود. این مسئله معمولا روی کاهش قدرت باروری خانم موثر خواهد بود. امروزه تحقیقات زیادی روی موضوع آندومتریوز و بارداری صورت گرفته است.

علائم آندومتریوز چیست؟

مهمترین علامت اولیه بیماری آندومتریوز درد لگن می‌باشد که اغلب با دوره‌های قاعدگی همراه خواهد بود. این درد ممکنه با گذشت زمان افزایش یابد. از دیگر علائم و نشانه‌های شایع اندومتریوز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دوره‌های قاعدگی دردناک:

درد و گرفتگی لگن قبل از قاعدگی شروع شده و تا چندین روز بعد از آن ادامه یابد. همچنین ممکن است احساس درد در ناحیه کمر و شکم نیز داشته باشید (علائم کیست اندومتریوز).

درد هنگام نزدیکی:

با وجود اندومتریوز، احتمالا بروز درد در طول یا بعد از رابطه جنسی اتفاق بیوفتد.

درد هنگام ادرار کردن (اندومتریوز مثانه):

اغلب این علائم را در دوران قاعدگی تجربه می‌کنید.

خونریزی بیش‌ازحد در دوران قاعدگی:

احتمال دارد حتی خونریزی بین قاعدگی را به‌ صورت لکه‌بینی تجربه کنید ( علائم سرطان آندومتریوز).

ناباروری:

گاهی اوقات آندومتریوز در افرادی‌ که به دنبال درمان ناباروری هستند، عامل اصلی میباشد.

البته ممکن است بویژه در دوران قاعدگی علائم خستگی، اسهال، یبوست، نفخ یا حالت تهوع را نیز داشته باشید. توصیه می‌کنیم علائم اندومتریوز را نادیده نگیرید چراکه با گذشت زمان مطمئنا شدت عوارض آن افزایش پیدا خواهد کرد.

چه افرادی مستعد آندومتریوز هستند؟

_سن ها بین ۴۰_۴۵ سال
_یسابقه خانوادگی مادر ، خواهر،خاله،عمه
_سابق بارداری نداشته باشد
_ اثر اختلال پریودی دارند بصورت
_افزایش میزان خونریزی
_افزایش مدت خونریزی
_طول شکل کوتاه درون پاکی کوتاه
_مسدوپ شدن جریان خون قاعدگی

آیا پس از بارداری اول با وجود آندومتریوز، بارداری دوم راحت تر است؟

هیچ تضمینی وجود ندارد که بارداری دوم بدون عارضه باشد ولی چون بارداری می تواند فرآیندهای التهابی مربوط به اندرمتریوز را سرکوب کند ممکن است بارداری دوم آسان تر باشد

تاثیر آندومتریوز بر بارداری

بارداری با اندومتریوز جز بارداری‌های خطرناک نیست اما اندومتریوز می تواند بر بارداری تاثیر گذاشته و شانس سزارین را افزایش دهد. اما وجود اندومتریوز در بارداری، احتمال وقوع برخی مشکلات بارداری را افزایش می دهد. شایع ترین عوارض اندومتریوز در بارداری عبارتند از:

• جفت سرراهی:

احتمال ایجاد جفت سر راهی در بیماران مبتلا به آندومتریوز 6/1 تا 15 برابر بیشتر از سایر افرادست. اگر جفت در دهانه رحم قرار گرفته و دهانه رحم را بپوشاند به آن جفت سر راهی می گویند.

• سقط جنین:

اندومتریوز می‌تواند خطر سقط جنین را بیشتر نماید. خطر سقط جنین در بیماران مبتلا به اندومتریوز، 80 درصد بیشتر از زنان باردار بدون اندومتریوزخواهد بود.

• زایمان زودرس:

التهاب ناشی از اندومتریوز میتواند باعث ایجاد زایمان زودرس گردد. اگرچه راهی برای پیشگیری از زایمان زودرس وجود ندارد، اما با مدیریت بارداری می توان خطر زایمان زودرس را کاهش داده و احتمال بارداری کامل و متولد شدن جنین رسیده را افزایش داد.

• پره اکلامپسی:

اندومتریوز در بارداری تا حدودی می‌تواند زنان را مستعد ابتلا به پره اکلامپسی کند. اگرچه با مراقبت‌های دوران بارداری و اصلاح سبک زندگی، می توان خطر پره اکلامپسی را کاهش داد.

واقعیت اینه که با وجود اینکه اندومتریوز می‌تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس و مشکلات خونریزی در بارداری را افزایش دهد و رویارویی با موارد ذکر شده بسیار دشوار خواهد بود، اما به طور کلی عوارض اندومتریوز بر بارداری نادر هستند و اندومتریوز در بیشتر بارداری ها اثرات منفی ایجاد نمی‌کند زیرا در اغلب موارد، با وقوع بارداری و توقف قاعدگی اندومتریوز نیز فروکش می‌کند. همچنین تاکنون هیچ ارتباطی میان اندومتریوز و افزایش خطر نقایص مادرزادی در جنین ثابت نشده است.

فکر کردن به تاثیر اندومتریوز در بارداری می تواند برای زنان بسیار استرس زا باشد، اما واقعیت این است که زنان مبتلا به اندومتریوز ممکنه برای باردار شدن نیاز به کمک داشته باشند و یا بارداری آن ها جز بارداری‌های پر خطر باشد. اگرچه باید به خاطر داشت که بسیاری از زنان مبتلا به اندومتریوز می‌توانند به راحتی باردار شده، بارداری کامل را سپری کرده و نوزادان سالمی داشته باشند.

 

اهمیت سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز چیست؟

سونوگرافی و زایمان دقیق
تشخیص کیست تخمدان
بررسی وسعت درگیری
انسداد لوله ها و هیدروسالنپکس چسبندگی تخمدان لوله ها و خود رحم چسبندگی پشت رحم
درگیری روده و محافظ مثانه

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید