اختلالات-جنسی

اختلالات جنسی یا اختلال در عملکرد جنسی به هر مشکلی اطلاق می‌شود که مانع از رضایت فرد یا زوج از فعالیت جنسی ‌شود.

آمارها نشان می‌دهد که حدود ۴۳ درصد از زنان و ۳۱ درصد از مردان درجاتی از اختلال در عملکرد جنسی را تجربه می‌کنند.

در این مقاله سعی داریم جامع و سریع به بررسی انواع اختلالات جنسی و راه‌های درمان هر کدام بپردازیم.لطفا با ما همراه باشید.

اختلالات جنسی چیست؟

اختلال جنسی یا ناکارآمدی جنسی به هر مشکلی گفته می‌شود که در هر مرحله از چرخه پاسخ جنسی رخ دهد و مانع از رضایت فرد از فعالیت جنسی می‌شود.

چرخه پاسخ جنسی شامل مراحل زیر است:

  1. میل و برانگیختگی
  2. هیجان
  3. ارگاسم
  4. ثبات

میل و برانگیختگی هر دو بخشی از مرحله هیجان هستند. لازم به ذکر است که زنان همیشه به ترتیب از این مراحل عبور نمی‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد که اختلالات جنسی شایع هستند، اما بسیاری از افراد به دلیل شرم و خجالت، تمایل به صحبت در مورد آن را ندارند. با توجه به وجود گزینه‌های درمانی مختلف برای این مشکل، مهم است که افراد نگرانی‌های خود را با شریک زندگی و متخصصان مانند روانشناس یا سکس تراپیست در میان بگذارند.

انواع-اختلالات-جنسی
تعریف انواع اختلالات جنسی

انواع اختلالات جنسی

اختلالات جنسی به طور کلی به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

1. اختلالات میل (Desire disorders):

  • فقدان میل جنسی یا علاقه به برقراری رابطه جنسی
  • سردمزاجی

2. اختلالات برانگیختگی (Arousal disorders):

  • ناتوانی در برانگیختگی فیزیکی
  • عدم هیجان زدگی در حین فعالیت جنسی
  • اختلال نعوظ در مردان
  • عدم ترشح کافی مایعات لغزنده در زنان

3. اختلالات ارگاسم (Orgasm disorders):

  • تأخیر یا عدم ارگاسم (اوج لذت جنسی)
  • آنورگاسمی در زنان
  • زودانزالی در مردان

4. اختلالات درد (Pain disorders):

  • درد هنگام مقاربت
  • واژینیسموس در زنان

نکته:اختلالات جنسی می‌تواند در هر سنی ایجاد شود. اگرچه در افراد بالای ۴۰ سال شایع تر خواهد بود، اما اغلب با کاهش سطح سلامت به خاطر افزایش سن، در ارتباط است.

علل اختلالات جنسی

اختلالات جنسی می‌توانند علل مختلفی داشته باشند که به طور کلی به دو دسته فیزیکی و روانشناختی تقسیم می‌شوند:

 علل فیزیکی اختلالات جنسی:

1- بیماری‌های جسمی:

دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، اختلالات عصبی، عدم تعادل هورمونی، بیماری‌های مزمن مانند نارسایی کلیه یا کبد و اعتیاد به الکل و سوء مصرف مواد

2- عوارض جانبی داروها:

برخی داروها، از جمله برخی داروهای ضد افسردگی، می‌توانند بر عملکرد جنسی تأثیر بگذارند.

 علل روانشناختی اختلالات جنسی:

1- استرس و اضطراب:

استرس و اضطراب ناشی از کار، نگرانی در مورد عملکرد جنسی، و مشکلات زناشویی

2- افسردگی:

افسردگی می‌تواند میل جنسی و توانایی فرد برای لذت بردن از رابطه جنسی را کاهش دهد.

3- احساس گناه:

احساس گناه در مورد مسائل جنسی می‌تواند باعث اضطراب و اختلال در عملکرد جنسی شود.

4- نگرانی درباره فیزیک بدن:

نارضایتی از ظاهر بدن می‌تواند بر اعتماد به نفس فرد و میل جنسی او تأثیر بگذارد.

5- ترومای جنسی یکی از علل اختلالات جنسی:

تجربیات جنسی ناخوشایند در گذشته، مانند تجاوز یا آزار جنسی، می‌تواند منجر به اختلالات جنسی شود.

 

نکته :در بسیاری از موارد، اختلالات جنسی علل ترکیبی دارند، به این معنی که هم عوامل فیزیکی و هم عوامل روانشناختی در بروز آنها نقش دارند.

علائم اختلالات جنسی

علائم-اختلالات-جنسی
نشانه‌های وجود اختلالات جنسی در مردان و زنان

 

علائم مردانه‌:

  • ناتوانی در دستیابی یا حفظ نعوظ مناسب برای برقراری رابطه
  • دیر انزالی یا عدم انزال با وجود تحریک کافی
  • زود انزالی (ناتوانی در به تاخیر انداختن زمان انزال)

علائم زنانه:

  • ناتوانی در رسیدن به ارگاسم
  • ترشحات ناکافی و نامناسب واژن قبل و حین رابطه
  • عدم توانایی در در شل‌کردن مناسب ماهیچه‌های واژن (واژینیسموس)

نشانه‌های مشترک:

  • عدم علاقه یا میل به رابطه
  • ناتوانی در برانگیختگی احساسی
  • درد زیاد در حین مقاربت اصولی

تشخیص اختلالات جنسی در زنان

برای تشخیص اختلالات جنسی در زنان، پزشک در ابتدا به معاینه و ارزیابی کلی علائم شما خواهد پرداخت و ممکن است معایناتی روی لگن برای ارزیابی سلامت اندام‌های تولید مثلی انجام دهد.

همچنین آزمایش پاپ اسمیر نیز انجام دهد تا تغییرات سلول‌های گردن رحم (جهت بررسی سرطان یا عارضه پیش سرطانی) را ارزیابی نماید و در صورت لزوم آزمایشات دیگری برای فرد تجویز کند تا مطمئن شود که بیماری دیگری عامل بروز این اختلال نیست.

بررسی نگرش‌های شما درمورد رابطه جنسی و نیز سایر عوامل احتمالی دخیل در بروز این اختلال (نظیر ترس، اضطراب، سوء استفاده/آسیب جنسی در گذشته، مشکلات در روابط یا مصرف الکل و مواد مخدر) به پزشک شما کمک خواهند کرد تا علت اصلی این مشکل را بیابد و توصیه‌های درمانی مناسبی به شما ارائه دهد.

تشخیص اختلالات جنسی در مردان

از جمله اختلالات جنسی شایع در مردان می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. عدم توانایی در رسیدن به نعوظ
  2. ناتوانی در رسیدن به ارگاسم و نبود انزال با وجود ارتباط کافی و معاشقه بین زوجین
  3. ناتوانی در کنترل زمان انزال ( زود انزالی یا دیر انزالی که فرد کنترلی بر آن نداشته باشد)

 

روشهای درمان اختلالات جنسی

1-دارو درمانی

هنگامی که یک دارو دلیل بروز اختلال عملکرد باشد، تغییر در داروی مصرفی ممکن است به درمان مشکلات زناشویی آن‌‌ها کمک کند. مردان و زنانی که دچار کمبود هورمون هستند ممکن است برای درمان مشکلات زناشویی از آمپول‌‌های هورمونی، قرص‌ ها یا کرم‌ ها سود ببرند.

در مردان، داروهایی ممکن است با افزایش جریان خون در آلت تناسلی به بهبود عملکرد جنسی و درمان مشکلات زناشویی کمک کنند.

و در زنان برای درمان مشکلات زناشویی می‌توان از نمایش هورمونی مانند استروژن و تستوسترون استفاده کرد (اگرچه این داروها برای این منظور تائید نشده‌اند) استفاده کرد. در زنان و در سنین پیش از یائسگی، دو دارو وجود دارد که توسط FDA برای درمان کم‌میلی جنسی تائید شده است.

2- تغذیه مناسب

بدون شک، تغذیه یکی از علل مهم و تاثیر گذار در ناتوانی جنسی مردان محسوب می‌گردد و اصلاح تغذیه یکی از روش‌های طبیعی درمان ناتوانی جنسی محسوب می‌شود. امروزه استفاده از مواد غذایی آماده نظیر فست‌فودها ، ساندویچ‌ها ، مواد غذایی کارخانه‌ای ، غذاهای فرآوری‌شده و امثال آنها زیاد شده است. این نوع مواد غذایی تاثیر منفی بر میل‌جنسی مردان می گذارند. هر چقدر که بتوان از مصرف این نوع مواد غذایی کاست به همان اندازه در کاهش میل جنسی مردان مؤثر بوده و به درمان ناتوانی جنسی کمک خواهد کرد. علاوه بر این مواد غذایی ، استفاده بیش از حد از مواد غذایی پرچرب نیز باعث کاهش میل جنسی در مردان می‌شود.

استفاده بیش از حد از مواد غذایی با طبع سرد مثل خیار ، کاهو ، گوشت مرغ ، ماست ، دوغ ، برنج سفید و نظایر آنها هم یکی از دلایل عمده کاهش میل جنسی در مردان می‌باشد. از این رو کاهش مصرف مواد غذایی با طبیعت سرد و افزایش مصرف مواد غذایی با طبیعت گرم مثل عسل ناب، خرما، کشمش، موز، تره، انجیر مخصوصاً انجیر خشک و نظایر آنها باعث پیشگیری از کاهش میل جنسی مردان و افزایش میل جنسی آنها شده و یکی از روش‌های طبیعی برای درمان ناتوانی جنسی مردان خواهد بود. پس استفاده صحیح از غذاهای سالم و طبیعی و خودداری از مصرف غذاهای آماده و کارخانه‌ای ، یکی از راه‌های درمان ناتوانی جنسی و افزایش قدرت جنسی در مردان می‌باشد.

3- سکس درمانی

درمانگرهای جنسی می‌توانند افرادی را که اختلالات جنسی را تجربه می‌کنند و پزشک اصلی آن‌ها نمی‌تواند به آن‌‌ها در درمان مشکلات جنسی رسیدگی کند را تحت پوشش خود قرار دهند. درمانگران اغلب مشاوران خوبی در زمینه درمان مشکلات زناشویی هستند. برای زوجی که می‌خواهند از رابطه جنسی خود لذت ببرند، کار کردن با یک مشاوره آموزش دیده ارزش زمان صرف‌شده برای درمان مشکلات جنسی را دارد.

4- درمان اختلالات جنسی با اصلاح سبک زندگی :

اصلاح سبک زندگی برای درمان ناتوانی جنسی بسیار مهم می‌باشد. معمولاً انسان‌ها به یک سبک زندگی عادت می‌کنند. گاهی اوقات اما نمی‌دانند که این نوع سبک زندگی می‌تواند بر روی میل‌جنسی آنها تاثیر منفی بگذارد. به عنوان نمونه می‌توان از نحوه خوابیدن افراد نام برد. شما ممکن است ساعات خواب منظم یا نامنظم، کافی یا ناکافی داشته باشید. همین موضوع سبب تغییراتی در میل جنسی می‌شود. داشتن ساعات خواب کافی و منظم یکی از اصول مهم سلامتی محسوب می‌گردد. بایستی یادآوری شود که زود خوابیدن در هنگام شب و زود بیدارشدن در هنگام صبح، بهترین نوع خواب شبانه محسوب می‌گردد. با خواب مناسب ، منظم و کافی می‌توانید به فعالیت صحیح اندام‌های بدن خود از جمله اندام‌های جنسی کمک کنید.

البته سبک زندگی شامل موارد متعددی می‌شود و مساله خواب به عنوان یک نمونه ذکر شد. یک نمونه دیگر را می‌توان در نوع لباس پوشیدن جستجو کرد. بعضی از مردان متاسفانه شلوارهای تنگ و چسبان می‌پوشند که این موضوع سبب جلوگیری از خونرسانی صحیح به اندام‌های جنسی شده و می تواند باعث افت میل جنسی، ناتوانی جنسی و مشکلاتی نظیر واریکوسل (واریس ناحیه تناسلی مردان) شود. پس اگر خواهان درمان ناتوانی جنسی هستیم یکی از روش‌های آن، اصلاح سبک زندگی و ترک عادات مضر و انجام عادات خوب می‌باشد.

 

درمان-اختلالات-جنسی
بهترین راه درمان اختلالات جنسی

سخن آخر:

امید دوباره در زندگی جنسی با وجود بی‌میلی براحتی امکان پذیره!

در این مقاله با علل و راههای درمان اختلالات جنسی در زنان و مردان آشنا شدیم و فهمیدیم که چه مواردی می‌توانند باعث کاهش میل جنسی در زوجین شوند.

به خاطر داشته باشید که: کاهش میل جنسی در برخی موارد طبیعی است. این اتفاق می‌تواند ناشی از شرایط سخت اقتصادی و زندگی باشد و به طور موقت رخ دهد. در این حالت، احساسات و تمایلات شما به زودی مانند سابق خواهد شد.

البته تداوم بی‌میلی جنسی، جای نگرانی دارد، اگر بی‌میلی جنسی شما مداوم و طولانی‌مدت است، باید نسبت به آن حساس باشید!

اما خبر خوب این است با انتخاب روش درمانی مناسب و همکاری با متخصصان، می‌توانید از قید اختلالات جنسی رها و طعم خوش صمیمیت و لذت را در زندگی زناشویی خود تجربه کنید.

 یک برنامه زندگی سالم برای افراد مبتلا به اختلالات شامل ارتقای شناخت مثبت، پرداختن به ترس های مربوط به رابطه جنسی، افزایش صمیمیت جنسی، بهبود کیفیت کلی زندگی جنسی و اولویت دادن به آموزش است.

به یاد داشته باشید که صبر و شکیبایی در درمان این اختلال نقشی کلیدی دارد. برای هر کسی این دوره درمان متفاوت خواهد بود. پس از لحظه اول نمی‌شود به قطع گفت چقدر زمان خواهد برد. فقط کافیه همراهم باشید و به صفحه اینستاگرام من ( مهرنوش مطیعی) سر بزنید.

مشاوره انلاین و دریافت برنامه اصلاح سبک زندگی
@mehrnoosh_motieisupport

مراجعه حضوری به کلینیک برای اوریکولوتراپی و رفلکسولوژی 👇
آدرس کلینیک :اصفهان – خانه اصفهان – خیابان سپاه _کوی شماره دو – ساختمان نیاوران -طبقه سوم -واحد۶
تلفن : ۳۴۳۷۰۲۶۱-۰۳۱

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید