سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از اختلالات سیستم باروری است که با پریود نامنظم و یا توقف کامل سیکل قاعدگی همراه است. در زنان مبتلا به این بیماری، به دلیل ترشح بیشازحد هورمونهای آندروژنی، چندین کیست در تخمدانها تشکیل میشود. در یکی از تحقیقات سال ۲۰۱۹ مشخص شد که بین ۳۳ تا ۸۳ درصد افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مبتلا به اضافهوزن و چاقی هستند. بسیاری از علائم مرتبط با تخمدان پلی کیستیک را میتوان تحت نظر پزشک و با اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی درمان کرد. در این مقاله فصد داریم به معرفی رژیم برای درمان تخمدان پلی کیستیک بپردازیم.
علائم شایع سندرم تخمدان پلی کیستیک
علائم شایع سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتاند از:
- آکنه
- اختلالات قاعدگی
- افزایش موهای زائد بدن
- ریزش موی سر
افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک در صورت طی نکردن روند درمانی ممکن است در بلندمدت با عوارض زیر نیز مواجه شوند:
- بیماریهای قلبی
- سرطان آندومتر
- دیابت
- افزایش فشار خون
تأثیر رژیم غذایی در کاهش علائم تخمدان پلی کیستیک
مقدار انسولین خون افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک غالباً بالاتر از میزان نرمال است. انسولین هورمونی است که در پانکراس تولید میشود و به سلولها کمک میکند تا قند خون را تبدیل به انرژی کنند. اگر بدن شما به مقدار کافی انسولین تولید نکند قند خون بهمرورزمان بالا میرود. این حالت در اختلال “مقاومت به انسولین” که در آن سلولهای بدن به انسولین موجود در خون پاسخ نمیدهند نیز دیده میشود.
فردی که مبتلا به مقاومت انسولین است پانکراس او باید مقدار بیشتری انسولین به خون آزاد کند تا قادر به کاهش گلوکز خون شود. متعاقباً بالا رفتن سطح انسولین خون منجر به تولید بیشتر هورمونهای آندروژنی نظیر تستسترون در تخمدانها میشود. مقاومت به انسولین به دلیل بالا بودن شاخص توده بدنی (BMI) نیز رخ میدهد.
مقاومت به انسولین یکی از موانع مهم در کاهش وزن است و به همین علت است که افراد مبتلا به سندرم پلی کیستیک PCOS اغلب دچار اضافهوزن و چاقی هستند. رژیمهای غذایی پرکربوهیدرات نظیر مواد غذایی و خوراکیهای شیرین تأثیر زیادی در بروز مقاومت به انسولین دارند.
بدون نظر