مسئله مهم زایمان زودرس و عوارض آن یکی از اتفاقاتی بوده که بسیاری از زنان باردار را نگران و دغدغه مند خواهد کرد. متاسفانه آمار زایمان زودرس کم نیست و بسیاری از زنان باردار با این مشکل مواجه می شوند. زایمان زودرس از جهت مشکلاتی که برای خانم ها پدید میآورد ابداً مطلوب نیست و زنان برای کنترل و پیشگیری از این پیشامد اقدامات مختلفی را انجام میدهند تا احتمال بروز این مشکل کاهش یابد.
در هر صورت موضوعی که حتی اگر کنترل های لازم را نیز در دوران بارداری داشته باشیم همچنان در اثر علل مختلف ممکنه این مشکل بروز و ظهور داشته باشد.
چرا زایمان زودرس اتفاق می افته؟
اکثریت زایمان های زودرس بدون پارگی کیسه آب رخ میدهند. زایمان زودرس در بین حاملگی های چندقلویی رایجتر بوده.
مهمترین علل زایمان زودرس عبارتند از:
- کشش بیش از حد رحم اگر شما دوقلو یا بیشتر باردار باشید و یا اگر شرایطی مانند مایع آمنیوتیک بیش از حد (polyhydramnios) داشته باشید، بیشتر در معرض خطر قرار دارید.
- ضعف سرویکس و یا طول کوتاه گردن رحم البته سونولوژیست می تواند این را در اسکن اولتراسوند در اواسط بارداری تشخیص دهد.
- سابقه زایمان زودرس خودبه خودی عفونت باکتریایی پارگی زودرس کیسه آب خونریزی شدید برخی از اختلالات رحم سبک زندگی میتواند سبب زایمان زودرس تان شود. به طور مثال اگر شرایطی مانند: فاصله کوتاه بین حاملگی ها فقر مالی و عاطفی مادر سیگار کشیدن یا مصرف مواد مخدر، به ویژه کوکائین کمبود وزن و یا اضافه وزن بیش از حد بارداری در نتیجه IVF عوارض بارداری مانند: پره اکلامپسی یا دیابت یک وضعیت پزشکی ای که در این شرایط بدنیا آمدن نوزاد شما مورد اطمینان تر است، از این که بارداری شما ادامه یابد.
- تروما یا ضربه شدید به شکم را داشته باشید بیشتر در معرض زایمان زود رس خواهید بود.
به یاد داشته باشید که داشتن یک یا چند مورد از این عوامل به این معنا نیست که نوزاد شما قطعا زود متولد خواهد شد. این فقط شانس این اتفاق را افزایش میدهد.
علائم زایمان زودرس شامل موارد زیر می باشد:
- کمردرد، که بیشتر در بخش پایینی کمر خود بروز میکند. میتواند ممتد باشد یا اینکه بگیر نگیر داشته باشد، اما با تغییر حالت یا راه های دیگر به راحتی آرام نمی شود.
- انقباض رحم، ده دقیقه یک بار یا بیش از این، در طول زمان سریع تر و بیشتر میشود.
- گرفتگی در بخش پایینی شکم یا گرفتگی شبیه به زمان قاعدگی.
- ترشح مایع از واژن
- علائم مشابه آنفلوانزا مثل آبریزش، استفراغ یا اسهال. حتی در موارد خفیف این ها باید با متخصص زنان و زایمان تماس حاصل شود.
- افزایش فشار بر لگن یا واژن
- افزایش ترشحات واژن
- خونریزی واژن، شامل خونریزی خفیف.
راههای پیشگیری از زایمان زودرس چیست؟
برای پیشگیری از زایمان زودرس و یا به عبارتی تولد نوزاد نارس، نکات پراهمیتی وجود دارد. رعایت کردن آنها می تواند تا حد زیادی از تولد نوزاد نارس پیشگیری کند.
این نکات میتواند احتمال تولد نوزاد را در زمانی زودتر از زمان طبیعی به حداقل ممکن برساند.
- در طول دوران بارداری، ارتباط خود را با پزشک قطع نکنید. به او مراجعه کنید و روند رشد جنین و علائم عمومی بدن خود و جنین تان را بررسی کنید.
- با کنترل بیماریهای مادر و کنترل تغذیه و تأمین شرایط مناسب برای حاملگی میتوان از تولد نوزاد نارس جلوگیری کرد.
- قبل از مصرف هرگونه دارو، حتی مسکنها با پزشک تان مشورت کنید. از مصرف داروهای شیمیایی و گیاهی بدون مشاوره با پزشک پرهیز کنید.
- رژیم غذایی خود را دست کم نگیرند و مصرف خوراکی ها و مواد غذایی سالم را فراموش نکنید.
- وزن خود را در شرایط طبیعی نگه دارید و مراقب باشید که در دوران بارداری بیش از حد دچار اضافه وزن و چاقی نشوید.
- از استعمال سیگار و قرار گرفتن در محیطی که در آن افراد سیگاری حضور دارند، پرهیز کنید.
- در مورد مادران افسرده و مضطرب، اگر پزشک متخصص با این افراد گفتگو کند میتواند ترس و اضطراب آنها را به حداقل برساند. حمایت و نقش پدر نیز در کاهش این نگرانیها بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
از آن جا که عفونتهای دهان و دندان یکی از دلایل زایمان زودرس بوده، توصیه میشود قبل از باردار شدن نسبت به درمان آن اقدام کنید.
حالا سوال اینجاست که آیا نوزاد زنده می ماند؟
متأسفانه، نوزادانی که قبل از 22 هفته کامل بارداری متولد شدهاند، بعید به نظر میرسد که قادر به ادامه حیات باشد. نوزادان متولد شده در 23 هفته یا 24 هفته ممکنه زنده بمانند، اما بستگی به وزن تولد و سلامت آنها در هنگام تولد دارد. هرچه سن بارداری شما بیشتر باشد شانس نوزاد افزایش مییابد.
چه اتفاقی می افتد اگر کودک زود متولد شود؟
شایان ذکرست که این بچه ها خطر بیشتری برای بروز برخی از مشکلات دارند. متأسفانه نوزادان نارس نسبت به نوزادانی که تا زمان موعود زایمان در شکم مادر خود بودهاند، آهسته تر رشد میکنند. آنها در معرض خطر برخی از مشکلات سلامتی طولانی مدت، از جمله اوتیسم، ناتوانی ذهنی، فلج مغزی، مشکلات ریه و بینایی و نیز کاهش شنوایی هستند.
هرچه زودتر نوزاد به دنیا بیاید، احتمال بروز مشکلات او بیشتر خواهد بود. نوزادانی که پس از 7 ماه متولد شدهاند، معمولاً نیاز به اقامت کوتاه در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بیمارستان (NICU) دارند.
بهترین شرایط برای مراقبت از یک کودکی که زود بدنیا آمده، چیست؟ تغذیه شیر مادر برای همه نوزادان مهمه، اما شاید حتی بیشتر در نوزادان نارس، که در معرض خطر بیشتر عفونت هستند، بسیار اهمیت یابد. تغذیه با شیر مادر باعث محافظت بیشتری در برابر عفونت خواهد شد. همچنین تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزادتان فراهم میشود. ممکنه کودک شما کوچک باشد تا بتواند به نوک پستان برسد، اما ماما قادر خواهد بود تا شما را در شیر دادن به این نوزادان کمک کند و به شما آموزش دهد. بعضی اوقات نوزادان نارس نیاز به یک لوله تغذیه کوچک از بینی به معده خود دارند. از طریق این لوله، شیر میتواند منتقل شود.
کلام آخر:
در انتها به عنوان سخن پایانی این توصیه را دارم که در دوران بارداری با کمترین استرس و اضطراب این دوره را پشت سر بگذارید و نگرانی ای از جهت زایمان زودرس به خود راه ندهید. زیرا حتی با وقوع این حادثه و تولد جنین تان پیش از موعد، با توجه به رشد و گسترش پزشکی، بهترین متخصص زنان و زایمان در اصفهان، اقدامات فراوانی را میتواند برای سلامت خودتان و نیز نوزادتان انجام دهد و از بسیاری از خطرات، شما را به دور نگاه دارد.
پس در صورت رخداد پزشکان میتوانند به درستی وظایف شان را به اتمام برسانند. من مهرنوش مطیعی با بیش از 25 سال سابقه در کنار شما خواهم بود تا بارداری سالمتر و راحتتری را تجربه کنید و به جمع مامانای انرژی مثبت من بپیوندید.
بدون نظر